Diagnosklassifikation, skrivregler och taligenkänning

Tina Silkhage, har arbetat som medicinsk sekreterare i tio år vid kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Hon började undervisa i diagnosklassifikation år 2009 och har sedan 2015 varit utbildningsledare/utbildare inom yrkeshögskolan på heltid, där hon har undervisat blivande medicinska sekreterare i alla yrkesrelaterade ämnen (anatomi, vårdjuridik, dokumentation, medicinsk terminologi, administration och givetvis diagnosklassifikation).

Förmiddagen kommer att ägnas åt diagnosklassifikation. Där kommer Tina att gå igenom lite grunder för varför vi ska koda och sedan kommer hon att berätta om lite kluriga kodningar som till exempel hur man ska koda sepsis, biverkningar och förgiftningar, och olika typer av komplikationer.


På eftermiddagen kommer Tina att gå igenom lite olika skrivregler, bland annat hur man ska skriva datum, var eller vart, de eller dem, och får vi egentligen förkorta ord i en journal? Hon kommer även att gå igenom vad som gäller när det handlar om skyddade personuppgifter; vad vi behöver tänka på och vilka lagar som ligger till grund för detta.

Till sist kommer Tina att prata lite om framtiden och hur taligenkänning kan påverka yrkesrollen. En och annan journalgroda kommer garanterat tas upp!

Tina Silkhage
Utbildningsledare